N-VA Zonhoven denkt aan onze inwoners hun dure energiekosten!

Op 4 oktober 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Wisten jullie dat Vlaanderen de eerste regio in dit land is, en bij uitbreiding in heel Europa, die energiedelen mogelijk maakt?

Wie zonnepanelen heeft en niet al zijn stroom op dat moment verbruikt, kan die doorgeven aan familie, vrienden of buren en dat gratis of tegen een zelf bepaalde prijs. Wij hebben op de gemeenteraad hier een variapunt van gemaakt!

Sinds kort maakt het nieuw decreet voor energiedelen het mogelijk dat vanaf juli 2022 gemeenten aan zonnedelen kunnen gaan doen en vanaf 2023 hiervoor een energiegemeenschap kunnen oprichten.

Vanaf oktober 2022 maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir via het klimaatfonds middelen vrij om dergelijke projecten rond energiedelen ook op andere plaatsen in Vlaanderen te ondersteunen.  Wij hebben als fractie volgende vragen gesteld:

 

Ten eerste : Is er in onze gemeente potentieel voor middelgrote PV-installaties op publieke gebouwen waar ook de inwoners van kunnen profiteren, nu energiedelen via energiegemeenschappen mogelijk is (à la Glabbeek of Mechelen).

En ten tweede: is het bestuur bereid daar dan ook in te investeren en/of de oprichting van een energiegemeenschap mee te faciliteren. Via de call groene stroom en het LEKP ( Lokaal Energie en Klimaatpact) worden vanuit Vlaanderen immers financiële middelen voorzien. 

We adviseerden de gemeente om snel te handelen en te onderzoeken of een extra installatie van zonnepanelen kan. Op deze manier kan de gemeente zelf zijn (te veel aan) energie delen met de Zonhovenaar.

Zal het bestuur ons voorstel ter harte nemen en uitvoeren? Wij hopen van wel en houden de vinger aan de pols.

Laat ons hopen dat de meerderheid onze raad volgt, zodat onze inwoners niet in de koude blijven staan!

Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen via onze sociale media!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is