Vlaanderen gaat voor extra Natuur in je Buurt

Op 17 mei 2021

 

Wat is er aangenamer dan je deur uitstappen en je meteen kunnen laten onderdompelen in een oase van groen? Niet alleen is natuur in je eigen buurt een zegen voor je persoonlijk welzijn, het draagt ook bij tot de maatschappelijke uitdagingen die we in de ogen kijken: de klimaatopwarming, de verstedelijking, het mentale welzijn.  Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid lanceert voor het achtste jaar de projectoproep ‘Natuur in je buurt’. Met de projectoproep wil ze lokale projecten die een natuuroplossing uitwerken dichtbij de mensen  ondersteunen. De oproep richt zich naar lokale overheden, verenigingen, onderwijsinstellingen en zorgvoorzieningen. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir bezocht de Zonhovense Campus van Ter Heide om te genieten van een afgewerkt natuurproject van de vorige projectoproep.


Vandaag bezocht minister van Natuur Zuhal Demir de Zonhovense campus van zorgvoorziening Ter Heide. Deze ontving in 2019 projectsubsidies Natuur in je Buurt voor de aanleg van een type snoezelbos voor kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking. Ze vormden het bestaande bos om en plaatsten belevingselementen om zo prikkelarme en prikkelrijke zones te organiseren voor verschillende doelgroepen. Frank Smits, directeur zorg Ter Heide, vertelt: “In de natuur kunnen onze bewoners tot rust komen. Via verschillende belevingselementen in het snoezelbos kunnen ze genieten van diverse prikkels: van geluiden tot aanraking, trillingen en geuren. Bovendien is het toegankelijk ingericht voor zowel goede stappers als personen in een rolstoel. In het snoezelbos zijn ook bezoekers en buren welkom om te komen wandelen. Zo werken we ook aan inclusie.”

Alle projecten die in aanmerking komen voor de ondersteuning via Natuur in je buurt hebben één ding gemeen: het zijn natuuroplossingen. Dat zijn projecten die tegelijkertijd een bijdrage leveren aan meer robuuste natuur en de verhoging van onze biodiversiteit, maar ook maatschappelijke uitdagingen beantwoorden. Dit jaar ligt de focus op het bevorderen van de gezondheid door natuurcontact, het vergroenen van een bebouwde omgeving, het stimuleren van natuurbeleving en het werken aan waterinfiltratie en waterretentie. Belangrijk is dat het initiatief of project tot een netto-toename van de natuuroppervlakte of een verbetering van de bestaande natuurkwaliteit leidt.

Minister Zuhal Demir: “Tijdens corona hebben we allemaal zelf ervaren dat groene omgevingen leiden tot minder piekeren, minder stress en meer positieve emoties. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van groen ook voor goesting in beweging. Meermaals per jaar lanceren we via Natuur en Bos projectoproepen waarmee we investeren in meer natuur dichtbij de mensen. Zeker als we kunnen zorgen voor een win-win door bijvoorbeeld een samenwerking met een zorginstelling, zullen we vanuit Vlaanderen niet aarzelen”.

De projectoproep Natuur in je buurt werd de afgelopen jaren zeer gesmaakt. Ze ondersteunt initiatiefnemers voor kleine en minder kleine projecten die een onmiddellijk verschil kunnen betekenen, zonder daarom heel groots te moeten zijn. De combinatie van het verbeteren van onze natuur en het zorgen voor een oplossing voor een maatschappelijke uitdaging maakt van deze oproep een succesverhaal dat ik met veel plezier verder ondersteun.”

Kandidaten kunnen vanaf 1 juni hun project indienen via de website van Natuur en Bos. De indientermijn loopt tot 2 augustus 2021. Nadien beraadt een jury zich over de projectvoorstellen. Naar goede gewoonte worden de geselecteerde projecten in de loop van december bekendgemaakt.

Bijkomende informatie en het reglement is te vinden op de website van Natuur en Bos: https://www.natuurenbos.be/projectoproep-natuur-in-je-buurt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is