N-VA wil 'Buurtinformatienetwerken' in Zonhoven

Op 18 juni 2012, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

In ons land zijn er vandaag al 494 'buurtinformatienetwerken', of kortweg BIN's. Dat zijn burgers en zelfstandigen die nauwgezet een oogje in het zeil houden. Als ze verdachte situaties zien, geven ze die onmiddellijk door aan een contactpersoon bij de lokale politie. Die kan op haar beurt beslissen om ook de andere deelnemende burgers van het buurtinformatienetwerk op de hoogte te brengen. Die zijn dan gewaarschuwd voor de verdachte toestanden in hun wijk. Het is volgens de omzendbrief wel niet de bedoeling dat de leden van zo een BIN gaan patrouilleren, of politietaken overnemen. Ze zijn alleen alert en melden hun bevindingen aan de politie. De N-VA pleit naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen voor meer BIN's in alle Vlaamse gemeenten. In de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen zijn er heel wat buurtinformatienetwerken actief. Maar in de provincie Limburg zijn ze na hun lancering nooit echt een groot succes geworden. "Nochtans kunnen ze een positieve bijdrage leveren tot veiligheid en gemeenschapsgevoel," vindt de N-VA van Zonhoven.

De N-VA heeft ook het afschaffen van de 'belasting op drijfkracht' in haar verkiezingsprogramma opgenomen. In ruil komt er wel een 'leegstandstaks' bij. De maatregel moet het ondernemen stimuleren en jobs opleveren. N-VA wil dat de Zonhovense voet- en wandelpaden beter onderhouden worden, en vraagt een 'evenwichtig parkeerbeleid'. Een dienstencentrum moet voor meer ontmoetingsruimte zorgen voor jongeren en senioren.

Om de burgers beter te betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming pleit de partij tenslotte voor een vrij vragenuurtje na de gemeenteraad, een interactief digitaal loket, een volwaardige ombudsdienst en vaste spreekuren voor burgemeesters en schepenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is